Article
February 2, 2022

Кому підходить стажування в IT і хто такий ідеальний інтерн: реальний досвід та історії

Матеріал буде корисний тим, хто планує потрапити в IT чи лише робить перший крок, але має певні сумніви та страхи.

У дослідженні AOM є дуже влучне формулювання: стажування — це хороший інструмент, за допомогою якого можна заповнити пробіл між навчанням в університеті та практикою на справжніх проєктах. Часто компанії мають певні страхи щодо роботи з інтернами, адже джун, якого всьому навчили, може піти, так і не ставши повноцінною частиною команди.

Anna Dychok
Employer Branding Manager

Про стажування у HYS

Сім років назад у нас виник запит, який потребував рішення. Ми шукали велику кількість джунів та жили в режимі проведення співбесід. Все чудово: до нас приходили хороші кандидати з відшліфованим та структурованим набором теоретичних знань. Можна сказати — потенційні майбутні контрактори, але взагалі без практики.

І ця тенденція набирала оберти та ставала буденним явищем. Було важко прощатися та відмовляти.

Після чергової відмови через відсутність практичних знань та досвіду, у нас виникла ідея — створити програму стажування. Адже кандидати — амбітні, цікаві та розумні люди, яким просто бракувало досвіду.

План сформувався досить швидко: передати практичні знання інтернам на реальних проєктах. Інколи це були pet-проєкти, які ми спеціально створювали під час стажування, наприклад, як додаток для вибору обіду в офіс для команди.

Додаток Foodler мав наступні функції:

  • редагування меню, яке складалось з різних варіацій з додатковими опціями, крім основного обіду;
  • запит через Skype з пропозицією обрати меню на тиждень для кожного члена команди;
  • сповіщення через Skype про прибуття обіду зі вказанням, який саме варіант прибув для конкретної людини;
  • система оцінювання обідів для подальшого аналізу й корекції меню.

Наразі, на жаль, цей додаток неактуальний, тому що ми змінили постачальника, який надає меню у власному форматі.

Звичайно ж, що ми долучали інтернів і до комерційних проєктів, у яких була можливість розвиватися до джуна й далі. Або переходити в інші проєкти, які були релевантними знанням і набутим навичкам.

Вимоги для кожної спеціальності відрізнялися. Так, наприклад, щоб вступити до інтернатури з напряму фронтенд, потрібні знання:

  • Angular 2
  • HTML
  • CSS
  • Web API
  • вільної англійської

Ідеальний інтерн володіє теоретичними знаннями з обраної технології (.Net, Java, QA, Ruby, C++, PHP, Python, iOS, Android тощо), технічна освіта — бажана, але необов’язкова.

З 2014 року інтернатуру в компанії пройшло понад 150 контракторів, приблизно 7% з них її не закінчили. Причини були різними:

  • завищені очікування щодо участі тімліда у навчанні;
  • завищені очікування щодо постійного контролю їх роботи;
  • відсутність бажання розвиватися самостійно;
  • інколи відсутність й внутрішньої мотивації.

Важливо зрозуміти, що інтернатура — це та сама робота, яка потребує ініціативи та часто самостійності. Стажування триває від одного до трьох місяців, і тут теж все залежить від інтерна: скільки часу людина готова присвячувати своєму навчанню, як швидко адаптується та інтегрується у проєкти, наскільки вмотивована стати джуном.

Підсумовуючи сказане, варто додати, що особливість стажування полягала в індивідуальному підході. Проводилась оцінка навчання інтерна, і від цього тімліди й відштовхувалися: інтегрувати інтерна та давати йому спробувати свої сили в комерційних проєктах чи створювати pet-проєкти.

Від інтерна до тімліда

А тепер розповім кілька історій наших спеціалістів, які пройшли шлях від інтернатури в HYS Enterprise до управління проєктами. Розпочну з кейсів колишніх студентів.

Головне — досвід на реальному проєкті

.Net Team Lead Анатолій Гергієв розпочав свою кар’єру в IT ще студентом університету. Від товариша він дізнався про можливість потрапити на стажування в HYS Enterprise. Головною мотивацією було бажання отримати реальний досвід роботи, адже в університеті далеко не завжди є змога вивчати саме те, що буде потрібно в майбутньому, на реальних проєктах.

Під час інтернатури Анатолій перші тижні активно вивчав Angular та застосовував нові знання на проєкті (зокрема — на баг-фіксах), вчився взаємодіяти з тестувальниками. З бекендом на C# було куди простіше, адже вже був досвід у вигляді університетських проєктів.

Отриманий досвід на реальному проєкті, взаємодія з командою та замовником допомогли швидше закріпити знання. Зараз спеціаліст працює вже майже п’ять років і займає позицію .Net Team Lead.

Кандидатам він радить не боятися співбесід, адже це найкращий індикатор, який виявляє слабкі сторони, яким потрібно приділити особливу увагу. Також Анатолій зазначає, що не варто сподіватися, що в університеті вам дадуть усе необхідне для працевлаштування — шукати програми стажування варто вже сьогодні.

Не нехтуйте базовими технічними знаннями

.Net Team Lead Олексій Дуднік навчався в ОНУ ім. І. І. Мечникова на факультеті прикладної математики. Ще в університеті переконався, що IT-освіта більшості українських вишів ще не адаптувалася до стрімкого росту індустрії, хоча отримати хороший рівень технічних знань можна.

Отже потрібно було використовувати знання, набуті в університеті, як фундамент для самостійного розвитку. Це були:

  • знання алгоритмів та структур даних;
  • основи реляційних баз даних;
  • операційні системи;
  • основи програмування на базі  C++.

Олексій ще в студентські роки цікавився .NET. Проєкти «на колінках» зміцнювали його знання та формували портфоліо, але й не були особливо цікавими. Тому він шукав місце, в якому корисна та хороша ідея є розповсюдженим явищем. Саме так його увагу привернув світ комерційної розробки.

Олексій розпочав свій шлях як .NET-інтерн на проєкті з розробки білінгової системи для енергетичної компанії. Злагоджений процес ітеративної Agile-розробки не давав часу розслабитися, а тільки сприяв постійному зростанню технічних навичок 🙂 Сьогодні Олексій — .Net Team Lead на проєкті з розробки системи аналізу мультимедійних і транзакційних даних за допомогою телефонії, інтернету та відеозв’язку.

Він радить кожного дня навчатися чомусь новому, а для цього варто створити план розвитку, навіть якщо ви не до кінця знаєте, куди хочете рухатися. Дізнаєтеся лише на практиці!

Також Олексій дуже жалкує про те, що інколи недостатньо відповідально ставився до базових технічних лекцій в університеті. Знання алгоритмів та структур даних дуже корисне для технічного росту.

Якщо ви не будете поглинати ці знання зараз, потім знадобиться дуже багато часу, щоб надолужити втрачене.

Досяг кар’єрної стелі та пішов у джуни

В HYS Enterprise стажування чекає не лише на студентів — у нас багато світчерів, які одного дня вирішили круто змінити сферу. Наприклад, .Net Team Lead Олександр Пригун перед тим, як потрапити в IT, мав за спиною вже понад 10 років професійного досвіду та займав керівні позиції у двох великих компаніях.

Олександру подобалась його робота, проте з часом він зрозумів, що досяг кар’єрної стелі. Його товариш з HYS розповів про можливості стажування та допоміг зважитися на кардинальну зміну професії. Після підготовки Олександр отримав позицію Intern/Junior .Net developer. У компанії він працює вже шість років та займає позицію .Net Team Lead. Чудовий результат!

Усім, хто думає про зміну сфери, Саша часто радить проявляти більше наполегливості та знайти наставника, який спрямує та допоможе зорієнтуватися у великій кількості інформації.

Спочатку — у продажі, а потім — в IT

Senior iOS Developer Ігор Поліщук закінчив університет за спеціальністю «Комп’ютерні системи управління та автоматика» (це про мікропроцесорну техніку та електроніку зі щіпкою низькорівневого програмування). Але Ігор не пішов працювати за спеціальністю. Товариш запропонував йому спробувати себе у сфері продажів. Через три роки прийшло розуміння, що це не його призначення.

Проте під час роботи Ігор познайомився з технікою Apple, яка просто зачарувала його. Тоді він подумав, що круто було б для таких телефонів та ноутбуків писати додатки. Так і вирішив зайнятися розробкою ПЗ для iOS/MacOS — це і привело до HYS Enterprise на позицію інтерна.

Як? Все просто: Ігор пішов на курси з iOS-розробки, де зустрів викладача, який за сумісництвом працював у HYS. Так він потрапив до інтернатури, де працював у проєкті, пов’язаному з телекомунікаціями. Бази курса йому вистачило для того, щоб вже через місяць закінчити інтернатуру. Сьогодні ж Ігор — iOS Team Lead.

Він вважає, що немає універсальної поради, яка допоможе кожному на шляху до мети. Варто бути гнучкими та вміти адаптуватися під нові реалії,  визначити свою ціль та прямувати до неї.

Що потрібно знати на шляху до інтернатури?

Давайте поговоримо про важливі аспекти стажування, які варто тримати в голові.

Яка вона — хороша програма стажування

  • Компанія набирає стажерів, щоб надалі працювати з ними довгостроково.
  • Інтерну зрозуміло, за якими критеріями оцінюють його роботу.
  • Інтерн виконує завдання зі сфери, до якої прагне, а не просто закриває прогалини у проєкті.
  • Інтерну чітко дають зрозуміти, що на нього чекає у найближчому майбутньому, які перспективи на горизонті та у якому векторі його кар’єра може розвиватися.

Чи оплачують стажування в IT-компаніях України

Стажування можуть бути оплачуваними, але переважно вони безоплатні. Деякі компанії пропонують оплату своїм Trainee на час стажування чи після одержання пропозиції на роботу.

Як шукати

Раджу дослідити освітні проєкти компаній, які вам цікаві — почитайте опис, умови, підпишіться на них у соцмережах. Компанії часто розміщують вакансії у групах вишів, влаштовують Дні відкритих дверей і майстер-класи. Якщо ви студент, варто піти шляхом найменшої протидії й дізнатися, чи організовують кар’єрні заходи в університеті — так можна познайомитися з представниками цікавих вам компаній, обмінятись контактами чи залишити резюме. Як мінімум ви дізнаєтеся, які саме вимоги у компанії вашої мрії.

Якщо ж таких заходів немає — не біда, у більшості роботодавців є окремий розділ на сайті, присвячений стажуванням. Не зайвим буде створення «карти компаній», які вас цікавлять, щоб відстежувати кар’єрні можливості.

Як потрапити

Банально: написати лист й пройти відбір. Зазвичай компанії проводять конкурс чи обирають за тестовим завданням інтернів. Сьогодні у вас є змога написати менеджерам будь-якої компанії та дізнатися про вакантні позиції.

Замість підсумків

Стажування надає ринку багато переваг і сприяє росту та розвитку IT-ком’юніті. Всім компаніям, які знаходяться на етапі роздумів — створювати програму стажування чи ні — наполегливо рекомендуємо спробувати. Якщо ви не робите вклад у навчання молодих IT-спеціалістів, то сильно програєте, адже модель, у якій компанії не потрібні новачки у професії, відстає від тих, хто створює можливості.